top of page

Mijn naam is Eva

Mijn naam heeft me aan het denken gezet. Na 37 jaar besefte ik dat ik me altijd voorstel als ‘Ik ben Eva’. En dat voelde voor mij ook zo. Als ik mensen hoorde zeggen ‘Mijn naam is ..’ of ‘Ik heet …’ dan vond ik dat vreemd klinken.


Eva was de allereerste moeder op aarde


Het onderzoek waard waar -Eva- over gaat. Iedereen weet wel dat Eva in de Bijbel voorkomt en dat ze de vrouw van Adam was. Als je er dieper induikt dan betekent Eva letterlijk ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’.


In het Hof van Eden waar Adem en Eva leefden stond in het midden de boom van de kennis van goed en kwaad. Van alle bomen in de tuin mochten zij eten, maar niet van de boom van de kennis van goed en kwaad. Als ze dat deden, zouden ze onherroepelijk sterven. Op een dag verleidde een slang (die wordt gezien als de duivel) Eva om van de verboden vrucht te eten. Eva at ervan en liet ook Adam ervan eten. Adam en Eva waren nu niet meer onsterfelijk, ze gingen dood. Daarom baarde Eva kinderen, om zo de mensheid voort te laten bestaan. Hiermee is zij, in elk geval als we uitgaan van dit scheppingsverhaal waarin Adam en Eva een belangrijke rol spelen, de allereerste moeder op aarde.


Wie is Lilith


Maar als je verder leest over Adam, dan had Adam vóór Eva een gelijk geschapen vrouw, namelijk Lilith. Zij ging in op Adams voorstel om seks te hebben, maar ze kregen ruzie omdat ze weigerde onder te liggen. Na de ruzie vluchtte ze weg naar de woestijn. Ze werd geassocieerd met het kwaad, de nacht, het verleiden van mannen, kindermoord en zelfs de slang of de duivel die Eva verleidde om van de appel te eten.


Best wel wat lading op de naam Eva en daarbij Lilith als andere kant van de medaille. Tegenwoordig staat Lilith veel meer voor de vrijgevochten vrouw, de vrije vrouw. En Eva voor de vrouw die trouw is met haar warme moederhart.


Alles van jezelf zichtbaar maken


Wat de zoektocht naar mijn naam mij heeft laten inzien is dat ik als persoon iemand ben die liefdevol en empathisch is en zichzelf vanuit loyaliteit in alle bochten wringt om confrontaties te vermijden. Mij bekroop steeds vaker het gevoel dat ik niet alles uit mezelf haal en vol ga staan voor alles wie en wat ik ben. Ik was er erg goed in geworden om -de Lilith- in mij in toom te houden. Want er lag oordeel op; de furieuze vrouw, de sensuele vrouw, de vrije vrouw en de vrouw die voor haar eigen (“egoïstische”) belangen opkomt. Maar als één kant van de medaille er volledig mag zijn, dan blijft de andere kant onzichtbaar. En alles wat je wegstopt, manoeuvreert zich op een gegeven moment een weg naar buiten.


Voor mij gaat “ik ben” of “ik heet” over mezelf toestaan en toelaten om mezelf van alle kanten van mijn medaille te laten zien. In mijn mooi, warme kanten en mijn felle, strijdbare kanten. Mezelf vrij maken en alles wat onderdrukt was weer te (door)leven. Hierdoor kan ik puur en onbevangen zijn. Wat is jouw naam en hoe geef jij die vorm in je leven?


175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page