top of page

Spiritualiteit is aards

Spiritualiteit vraagt om geaard aanwezig Zijn. Al heel gauw wordt spiritualiteit in het hokje van de vage figuren geplaatst. Spiritualiteit roept angst op; mensen vinden je gek, je denkt zelf dat je gek wordt of dat je ‘er’ niet meer uit kunt komen. Allemaal gezaaid door en gestoeld op angst. Gelukkig is er een verandering gaande en neemt spiritualiteit steeds meer een plaats in ons leven in.

Geaard op aarde zijn

Door de mensen die ik begeleid in mijn praktijk kan ik het ook vanuit een ander perspectief bekijken. Hoe fijn is het dat ik mensen vanuit die hoek mag zien en begeleiden. Ik kan zo goed voelen dat het gaat over 'gewoon geaard op aarde zijn'. Het is geen hocus pocus. Het gaat over gegrond zijn en in je eigen lijf aanwezig zijn. En in contact staan met natuur, door letterlijk buiten in de natuur te zijn, maar ook door de connectie te maken in jou met jouw natuur. Dat is juist heel fysiek en aards en alles behalve zweverig.


De zweverigheid kan misschien opgeroepen worden doordat we in een tijd leven waarin bepaalde zachtheid, openheid en gevoeligheid meer aanwezig zijn. Mensen zijn zich erg aan het openen voor deze innerlijke waarden. Ze worden nu sterker waarneembaar. Fysieke klachten zoals burn-out, depressies, hart problemen, paniek etc. ontstaan omdat het lijf zegt ‘je hebt mij serieus te nemen en naar me te luisteren’. Hoe aards wil je het hebben? Je fysieke lichaam is per slot van rekening je vervoermiddel op aarde.


Het voor -waar- nemen

Als je geaard bent kun je hoge hoogtes bereiken. Daarmee bedoel ik gewoon, en ik zeg ‘gewoon’ en het is niet ‘gewoon’ en toch ook heel ‘gewoon’, dat je andere zintuigen kunt openen die in jou aanwezig zijn. Die mochten er vroeger niet zijn of misschien werd er over jouw waarnemingen gezegd dat het niet waar was of niet bestond. Je mag nu weer trouw worden aan jezelf en al je zintuigen voor -waar- nemen. Dan merk je dat er veel manieren van waar-nemen zich openbaren. Bijvoorbeeld zijn er sensaties en energieën die je (weer) voelt; het kan zijn dat je energie groter voelt dan je fysieke lichaam of dat er ineens bepaalde zinnetjes in je opkomen of dat je oprecht geïnteresseerd bent als je kind over haar imagine friends vertelt. Bagatelliseer niet wat je nog niet kent, maar blijf er serieus bij en neem het voor waar aan. Sta jezelf toe het helemaal aan te nemen precies zoals het is, zonder er een verhaal aan te plakken.

Dan is spiritualiteit heel aards en heel gewoon. Bij sommige mensen kan het nog steeds jeuk oproepen, en dat is ook okay. Andere mensen gedijen er juist heel goed bij om alle sensaties in met name hun lichaam waar te nemen en als het nodig is die te volgen en die als intuïtief kompas te gebruiken. Het is je innerlijke weten, je innerlijke raadgever en het gaat over (het volgen van) jouw pad.


Zacht is kracht

Ik geloof dat niets gebeurt voor niets. Het is de moeite waard om het met vertrouwen te onderzoeken en zacht te kijken. En dat geldt ook voor mij. Ik leer elke dag door zacht te kijken. Vooral als het bepaalde oordelen of pijnen in me oproept. Die twee zijn vaak aan elkaar gekoppeld; oordeel en pijn. Door ook dan, of juist dan, zacht te blijven kijken en er zacht bij te blijven ga ik iets zien, ontdek ik iets. Zacht blijven kijken doe je bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen ‘dit is er nu’ of ‘zo voel ik me nu’ ook als dat onprettige sensaties zijn en je er van alles van vindt. Blijf erbij. Zacht. En zacht is niet soft of het verbloemen. Zacht kijken is echt heel krachtig!


Het gaat over erbij zijn en het niet willen veranderen, niet naar je hand willen zetten. Zachtheid heeft veel power, is heel direct, verhelderend en is soms ook pijnlijk. Zachtheid is kracht. Haal die kracht op in jezelf. Die maakt jou krachtig in wie jij bent.


Dit geldt voor ons allemaal. Ik zie in mijn praktijk wat het doet met mensen als ze de moed hebben om zacht te worden en aanwezig te blijven bij wat er is, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen. Als ze de kracht in zichzelf toelaten en laten doorstromen dan zie ik ze in al hun schoonheid. Dan kan ik alleen maar stil en dankbaar zijn om daar getuige van te mogen zijn.54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page