top of page

Wat we kunnen leren van Era

In een moment van reflectie werd ik getroffen door godin Era. Ze is beter bekend als Hera. Haar naam betekent letterlijk “meesteres van alles wat bestaat”. Zij is de zus en ook de vrouw van Zeus. Omdat ze de vrouw van de oppergod is behandelen andere goden haar met veel respect. Ze is de heerseres van hemel en aarde en de godin van het huwelijk en vruchtbaarheid.


Innerlijke man omarmen

Je kunt haar zien als een vrouwelijk archetype. Wat archetypes doen is ons inzicht geven in wie we ten diepste zijn. Het verhaal achter Era is dat zij door Zeus, haar man, vele malen is verraden. Era heeft wraak genomen op de vrouwen met wie haar man vreemd ging, maar nooit op haar man zelf. Deze reactie van Era komt voort uit een diep weten dat zij als vrouw haar man nodig heeft. Je zou dit kunnen lezen als dat zij zichzelf aan de kant schuift en haar man en gezin op de eerste plek zet. Mij zegt het dat je als vrouw ook je innerlijke man hebt te omarmen en te respecteren.

Ons innerlijk vrouwelijke veroordeelt ons innerlijk mannelijke. Net zoals vrouwen dat vaak ook met de uiterlijke man doen, zo binnen zo buiten. Zij vindt van alles van hem: ‘hij is te hard’, ‘hij is ongevoelig’, ‘hij is niet kwetsbaar genoeg’, ‘hij is zich altijd maar sterk aan het houden’. Maar dit gaat niet over de projectie naar buiten naar de man met wie jij je leven deelt, maar naar het innerlijk mannelijke dat in jou zit. Iedereen heeft een innerlijke man, elke vrouw en elke man, zoals ook elke man en elke vrouw het innerlijk vrouwelijke kent.


Heilig huwelijk


Hera en Zeus sluiten een heilig huwelijk, waardoor hij haar de plek als Koningin van de hemel kon schenken. Een heilig huwelijk gaat over een symbolische vereniging van twee tegenovergestelden, twee polariteiten, zoals man-vrouw, oost-west, licht-donker, goed-fout. Dit heilig huwelijk gaat over het innerlijk huwelijk van het vrouwelijke en het mannelijke. Je verbindt als het ware twee essentiële delen in jezelf waardoor je (om maar in de goddelijke termen te blijven) in contact met je eigen Goddelijkheid komt. Dan zal je voelen dat de mannelijke energie een heel zachte, alles mogelijk makende bedding geeft. Dat hij steun geeft en jou laat floreren in al je kwaliteiten. Dat je de Koningin kan worden die je bent, net zoals Era door Zeus Koningin van de hemel is geworden.


Voorbij het oordeel


De volledige samensmelting zit erin dat je kan voelen en omarmen dat de mannelijke energie naast de zachte en vaderlijke energie ook heel scherp en duidelijk is. Mijn ervaring is dat dáár het grootste oordeel op zit. Kan de innerlijke vrouw voelen dat de innerlijk mannelijke scherpte niet gaat over agressie en boosheid. Zo vervormd deze energie vaak. Waar het om gaat is: duidelijk, clear, to the point, nu, ik met een striktheid dat er geen ruimte is voor bullshit. Het is te voelen als: op het scherpst van de snede er staan vanuit en voor jezelf. En dan geeft Era de plek aan Zeus die hij is als Koning.


Mijn Goddelijkheid


Dat is nogal een groot woord; Goddelijkheid. En toch is het waar. Elke ziel is, nog voor de geboorte, volledig verbonden met zichzelf en bestaat vooral uit heel veel liefde. Je bent verbonden met jouw kern, jouw essentie, jouw Goddelijkheid. Vanaf het moment van geboorte (of soms zelfs al prenataal) kunnen er invloeden van buitenaf komen die deze verbinding beïnvloeden door ‘trauma’. Dat betekent dat we afraken van onze pure Goddelijke essentie. Op latere leeftijd gaan de meeste mensen weer op zoek naar die volledige verbinding met zijn of haar pure essentie, je eigen Goddelijkheid.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page