top of page

Zichtbaar zijn in wie je bent

Bijgewerkt op: 9 dec. 2021

Zichtbaarheid is een eigenschap van iets of iemand om met de ogen waargenomen te kunnen worden. Zelf zichtbaar zijn gaat erover dat je gezien wordt in alles en vooral in wie je bent. Belangrijk hierbij is dat je jezelf laat zien, anders kan je niet gezien worden (letterlijk en figuurlijk). Vind jij zichtbaar zijn moeilijk en ben je liever onzichtbaar, dan ben je zeer waarschijnlijk een bescheiden persoon. En daar is niets mis mee, het is zelfs een kwaliteit. Maar soms kan het goed voor je zijn om je meer te profileren en zichtbaar te zijn. Dit raakt ook aan ruimte innemen (zie mijn eerdere blog).


Oeroude pijn


Interessant is om te weten dat het woord bescheidenheid van het Latijnse woord modestus komt wat betekent “binnen de maat houden”. Het Engelse woord modesty(bescheidenheid) wordt ook wel eens vervangen door demureness (ingetogenheid). En mureness betekent: weerbaarheid.


In taal wordt hier een oeroud stuk geraakt, namelijk de onderdrukking van de sensuele en seksuele vrouwelijke energie. De vrouw mag geen seksuele aantrekkingskracht hebben op anderen. Zij moet ingetogen zijn en mag een deel van zichzelf, van wie zij ten diepste is niet laten zien. Of in deze context, ze moet haar seksuele kant onzichtbaar houden/maken.


Voor jezelf opkomen

Weerbaarheid gaat over dat je op een passende manier voor jezelf opkomt. Als je beseft dat zichtbaarheid van de hele vrouw jarenlang niet is getolereerd (en in sommige landen vandaag de dag nog steeds niet) dan kan je voelen dat het in een diepere laag over jezelf gaat. Je kan je voorstellen dat jouw bescheidenheid diepgeworteld is en niet zomaar even van tafel geveegd kan worden.


Zichtbaar zijn in onzichtbaarheid


Sta jezelf eens toe om onzichtbaar te zijn en je ermee te verbinden in alles wat het voor jou betekent en met je doet, met andere woorden: ben eens aanwezig en zichtbaar in je onzichtbaarheid. Mij bracht dit een onverwachte beweging, namelijk dat ik zichtbaar werd. De crux zit ‘m erin dat ik niet hard ging werken om maar gezien te worden, maar dat er in mij een shift plaatsvond doordat ik ook aanwezig kon zijn in het deel van mezelf dat onzichtbaar is waardoor ik mij als hele vrouw kon laten zien, inclusief mijn onzichtbaarheid. Dus jezelf ‘profileren’ gaat er niet over dat je je arrogante ik/deel laat groeien en met “kracht” jezelf neerzet, maar dat je onderzoekt wie jij bent en wat jouw manier is om je helemaal, inclusief de delen die je meestal liever niet toont, aan anderen te laten zien.93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page